Sposób przygotowania

Słoiczek kawioru kosztuje około 10 zł jeśli mówimy o jakimś niezbyt wyszukanym ,zwróćmy jednak uwagę czy jest to kawior czy produkt z alg morskich.

Jak w przypadku innych śledzi:
Śledzie w słonej zalewie odsączamy zalewamy zimną wodą , odsączamy , zalewamy zimną wodą odstawiamy na 10 minut, odsączamy i znów czynność powtarzamy . Jest to bardzo ważne by uzyskać idealny smak śledzia nie wolno pomijać płukania śledzi , jeśli mamy czas pozwalamy odstać się śledziom w zimnej wodzie zmieniając ją 3-4 razy.Aby oceniać odsolenie śledzia wystarczy odkroić kawałek przed namoczeniem spróbować i porównywać. Płaty śledziowe dzielimy na 5 cm kawałki.I przekładamy do płaskiej miski.

Cebule i czosnek kroimy bardzo drobno, mieszamy z kawiorem ,majonezem i śmietaną. Dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Całość mieszamy i zalewamy nią śledzie. Potrząsamy kilkakrotnie naczyniem i przykrywamy je folią. Schładzamy w lodówce przez około godzinkę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    u mnie śledzie są bardzo często, mam świeże prosto z kutra od rybaków, a ten przepis jest wart wypróbowania....
  • 1
    original
    Opublikowano

    Cynowa_Beata

    Zazdroszczę takich śledzików ja już nie mieszkam na morzem i za tiki prosto z wędzarni tęsknie :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Monika78

    Smakowite! na pewno wyprobuję i to na Święta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    14589962_10208420256398366_6230213560350416002_o
    Opublikowano

    Wiesława1

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !