Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczka migdałowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 15 dag
rum 4 łyżki
masło lub margaryna 15 dag
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
cukier 170 gram
sól szczypta
jajko 8 sztuk
migdały posiekane 15 dag
mąka krupczatka 14 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczka migdałowa

Rodzynki podgrzewać w rumie tak długo, aż napęcznieją. Tłuszcz przyprawy i 70g cukru ucierać i stopniowo dodawać żółtka.
Z posolonych białek ubić sztywną pianę i stopniowo dodawać do nich 100g cukru. Mąkę wymieszać z migdałami i rodzynkami.
Masę z żółtek ostrożnie wymieszać z pianą z białek i z mąką z migdałami i rodzynkami. Otrzymane ciasto włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem i powierzchnię ciasta wygładzić plastikową łopatką.
Upieczoną babkę wyłożyć z formy na tacę po 20 minutach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna28 08.02.2012 13:28
zapowiada się smacznie:)
Justyna28 08.02.2012 13:28
zapowiada się smacznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak