Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane rogaliki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
DODATKOWO:
marmolada
cukier puder
mąka do podsypywania
ziemniaki
proszek do pieczenia 1 mały

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane rogaliki

Zimne ziemniaki skręcić przez maszynkę, przełożyć na stolnicę, mąkę przesiać od razu na ziemniaki razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól, jajka oraz margarynę pokrojoną w kostkę, zagnieść gładkie ciasto konsystencji jak na kopytka, Gdyby ciasto za bardzo się kleiło podsypać troszkę mąki. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na około 1/2 cm, pociąć na trójkąty i każdy od szerszego końca posmarować marmoladą, zwinąć rogale( u mnie zwijały dzieci więc rogale są tylko w nazwie:)). Zwinięte rogaliki ułożyć na natłuszczonej blaszce, każdego posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp.180st do uzyskania złotego koloru mi to zajęło około 25 min, po upieczeniu zimne posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 10.02.2012 14:57
Fajny pomysł z wykorzystaniem ziemniaków... Chętnie wypróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak