Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek z migdałami i ze śliwką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczek 1,7 kg
śliwki suszone bez pestek 25 szt
migdały 20 szt
oliwa
sól
pieprz
Przyprawa do mięs Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek z migdałami i ze śliwką

Kroki postępowania

1
Karczek umyć, osusz ręcznikiem papierowym. Ostro zakończonym nożem natnij kieszeń w środku, aby nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Powyżej zrobić drugie nacięcie, mniejsze od poprzedniego. Włożyć do dużego nacięcia śliwki suszone bezpestkowe. Do drugiej dziury włożyć migdały bez skórki
Krok 1 - Karczek z migdałami i ze śliwką foto
2
Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, polać oliwą i i odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce. Następnie szczelnie obłożyć folią aluminiową.
Krok 2 - Karczek z migdałami i ze śliwką foto
3
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°c i piec 1,5-2 godziny.
Krok 3 - Karczek z migdałami i ze śliwką foto
4
Po wyjęciu z piekarnika, mięso przełóżyc na talerz i odczekać 15 minut aby mięso wchłonęło soki do środka. Gdy przestygnie pokroić na plastry.
Krok 4 - Karczek z migdałami i ze śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 22.10.2013 23:02
świetny pomysł na karkówkę, na pewno wypróbuję
kasienka23 20.07.2012 22:04
świetne połącznie
agabi
agabi 07.02.2012 11:45
lubię takie mięsa:)
owocówka 07.02.2012 09:19
super
Anna146 07.02.2012 08:15
smakowice wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak