Sposób przygotowania

Śmietanę bardzo dobrze schłodzić - najlepiej przez kilka godzin - w lodówce. Przelać do wysokiej miski lub innego wysokiego naczynia.. Dodać szczyptę soli. Śmietanę ubijamy robotem kuchennym na wysokich obrotach. Ubijamy tak długo, aż bita śmietana rozdzieli się na duże kawałki masła i płynną maślankę.
Maślankę odlewamy, a do masła dolewamy bardzo zimną wodę i przez chwilę je ugniatamy jak ciasto. i tak 2 razy najlepiej.

Masło zawijamy w kawałek folii. Ponownie zanurzamy na chwilę w zimnej wodzie, po czym chowamy do lodówki.
według przepisu wychodzi kostka masła o wadze ok. 180 g.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !