Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łatwe ciasto z budyniem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 3 szklanki
herbatniki 15 szt
margaryna 1/3 kostki
cukier puder 4 łyżki
kakao 1 łyżka
woda 1 łyżka
budyń waniliowy 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Łatwe ciasto z budyniem

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając dosypujemy cukier i żółtka - stopniowo, po jednym. Na końcu dodajemy mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia..Robimy to również stopniowo, po trochu. Mieszamy starannie ale delikatnie. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie gotujemy budyń razem z trzema szklankami mleka. Po ugotowaniu lekko go studzimy. Wykładamy budyń na upieczony i lekko przestudzony biszkopt. Przykrywamy go pokruszonymi na spore kawałki herbatnikami. Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie składniki polewy podgrzewamy ciągle mieszająć, aż do momentu kiedy się rozpuszczą i połącza. Ciasto polewamy ciepłą polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 07.02.2012 21:35
łatwe i pyszne
iziona 07.02.2012 08:38
Proste jak nie wiem, ale strasznie mi się podoba, a ta polewa :)
caralajna 07.02.2012 08:37
bardzo apetyczne
Renia1 06.02.2012 22:59
Widzę że u Ciebie też pysznie, aż ślinka mi cieknie jak ta czekoladowa polewa ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak