Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki po zbójnicku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
jajko 2 szt
mąka 4 łyżki
pieczarki 20 dag
mięso mielone 50 dag
czosnek 3 ząbki
keczup pikantny 6 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
olej do smażenia
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Placki po zbójnicku

Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Możemy je skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jedną z cebul również obieramy i siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy do niego pieczarki i cebulę, doprawiamy tymiankiem, solą , pieprzem i smażymy krótko. Następnie dodajemy mięso.Mieszamy wszystko razem i podsmażąmy aż mięso się lekko zrumieni. Doprawiamy jeszcze solą pieprzem, papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy keczup. Mieszamy.Przykrywamy patelnię przykrywką i dusimy mięso około kwadransa. Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce.Odciskamy sok. Dodajemy drugą z cebul, również obraną i drobno posiekaną., a także mąkę i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać natkę pietruszki-świeżą lub suszoną. masę mieszamy. Smażymy na patelni placki- na rumiano, z obu stron. Placki przekładamy masą mięsną. Jemy na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinyWkuchni 25.06.2012 16:39
Kocham wszystko, co się wiąże z plackami ziemniaczanymi! Nawet placek z plackiem mogę jeść. A taka wersja to by zadowoliła mojego Samca Mięsożercę ! Ciekawa rzecz ścierania pieczarek :) To wtedy nie jak składnik tylko jako przyprawa występuje hehe Super!
cooleczka 10.03.2012 20:35
fantastyczne
IKrakowianka 07.02.2012 21:35
uwielbiam takie placki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak