Sposób przygotowania

Ryż płuczę kilka razy pod bieżącą wodą. Następnie zanurzam w wodzie i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie ryż zwiększy swoją objętość do około 600g. Jeszcze raz go płuczę i przekładam do garnka. Zalewam 600ml zimnej wody mineralnej. Na dużym ogniu zagotowuję ciągle mieszając. Następnie ogień zmniejszam na taki, aby tylko podtrzymywał gotowanie. Garnek przykrywam pokrywką. Gotuję 15 minut. Po tym czasie ryż przekładam do miski. Z octu, cukru i soli przygotowuję zaprawę. Składniki mieszam i podgrzewam w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia. Uważam aby nie zagotować. Zaprawę również studzę. Tak przygotowaną zaprawą polewam ryż. Delikatnie mieszam, przykrywam ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut, aby ryż wypił zaprawę. Mamy gotowy ryż do sushi.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    wypróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robię podobnie :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !