Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos cygański do mięs

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dojrzałe pomidory 1 kg
papryka czerwona 1 szt
czosnek 2 ząbki
sól 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna 0,5 łyżki
pieprz 1 łyżka
cebula 1 szt
ogórek konserwowy 2 szt
majeranek 1 łyżka
ocet 2 łyżki
oliwa 3 łyżki
cukier 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sos cygański do mięs

Każdego pomidora naciąć (na jego skórce zrobić krzyżyk, aby łatwiej się go obierało ze skórki) i sparzyć wrzątkiem, po czym obrać je ze skórki i podzielić na cząstki. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić i dodać do pomidorów. Dodać przyprawy, ocet, oliwę i drobno pokrojonego ogórka. Całość wymieszać i podgrzewać około 1,5 godziny aż sos ładnie zgęstnieje. Mieszać od czasu do czasu. Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i przetrzeć przez sito. Przekładać do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 25.08.2013 21:34
chyba takiego nnie robiłam
kate.500 17.03.2012 07:35
pysznosci
MAR3STA 10.03.2012 17:37
uwielbiam takie sosy
caralajna 20.02.2012 14:41
zawsze kupuję, jeszcze nie robiłam..
treonina 06.02.2012 18:41
takiego jeszcze nie robiłam, spróbuję! dzięki
Atomówka 06.02.2012 18:07
Ciekawy przepis, wyprobuje na pewno;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak