Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z ryżem i mięsem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

główka białej kapusty 1 szt
ryż 2 szklanki
cebula 1 szt
ugotowane mięso np łopatka 0,5 kg
sól do smaku
pieprz
tłuszcz
bulion 2 szklanki
sos pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z ryżem i mięsem

Zagotować wodę z garnku z 2 łyżkami oliwy i solą. W gorącej sparzyć główkę kapusty, usunąć głąb i rozłożyć liście. Z każdego usunąć twarde części. Ryż ugotować na sypko, ugotowane mięso zmielić w maszynce, wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać do ryżu i mięsa, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na rozłożonych liściach kapusty układać farsz, składać brzegi i zawijać w rulon. Gotowe gołąbki ułożyć w brytfance, podlać bulionem i dusić pod przykryciem około 40 minut (aby kapusta zmiękła). Podawać z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mariusz10 10.04.2012 18:56
uwielbiam
kate.500 22.02.2012 07:50
slicznosci...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak