Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 500 gram
pieprz 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżeczka
kasza manna 2 łyżeczka
sól do smaku 1 łyżeczka
mąka pełnoziarnista 250 gram
mąka pszenna 200 gram
mleko 400 ml
jaja 2 szt.
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe

Kroki postępowania

1
To bardzo aromatyczne danie można przyrządzić w formie naleśników lub krokietów. Podawać z klasycznym barszczem lub czerwonym półwytrawnym winem. Gorzkie kakao i Gałka muszkatołowa idealnie komponują się z pieczarkami i nutą masła. Ze względu na gęste ciasto na środku naleśników powinien pojawiać się nam piękny wzorek okręgu przypominającego księżyc :) Jest to przepis na około 6 naleśników.

Pieczarki obieramy myjemy i drobno siekamy na patelni rozpuszczamy masło na delikatnej temperaturze.
Krok 1 - Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe foto
2
Wrzucamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Dusimy na maśle około 5 min aż pieczarki zmniejsza swą objętość i puszczą sok.
Następnie dodajemy pieprz , gałkę muszkatołową i gorzkie kakao.
Dusimy około 10 minut , od czasu do czasu mieszając. Pod koniec gdy masa zacznie być bardziej jednolita dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz wlewamy 2 łyżeczki kaszy manny wymieszane z letnią wodą i energicznie mieszamy. Gdy farsz po kilku chwilach stężeje. Przekładamy do miski do ostygnięcia.
Krok 2 - Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe foto
3
Do głębokiej miski wlewamy mleko wbijamy całe jajka .Powoli dodajemy obie zmieszane ze sobą mąki i całość masy mieszamy mikserem. Po dodaniu całej mąki, masa powinna być bardzo gęsta na tyle by kropla opuszczona na paznokieć nie spływała a przy miksowaniu łopatki zostawiały delikatny ślad. (Poeksperymentujcie z odpowiednią gęstością bo wiem że każdemu zawsze wyjdzie to inaczej, aby rozrzedzić można dodać ponownie mleka jeśli ciasto będzie za mało elastyczne dodać odrobinę roztrzepanego jajka, mi zawsze 3 naleśnik wychodzi dopiero idealnie)
Krok 3 - Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe foto
4
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy , wlewamy chochelkę ciasta i łopatka szybko rozprowadzamy je na boki , pomagając sobie obracaniem patelnią aby ciasto ładnie spływało.
Gdy brzegi zaczną się rumienić i lekko unosić wsuwamy łopatkę pod naleśnik i obracamy go na 2 stronę .Która powinna być złoto rumiana z ładnym okręgiem na środku przypominającym księżyc . Trzymamy go na patelni krótka chwilę.
Po czym przekładamy na płaski talerz. I zabieramy się za kolejnego naleśnika.
Wysmażone naleśniki , rozkładamy na desce lub talerzu smarujemy na środku 2 łyżkami farszu.
Dwa przeciwległe brzegi składamy do środka i całość zwijamy.
Gotowe zawijasy przekładamy na średnio rozgrzaną patelnie , posypujemy cienko startym wędzonym serem i podgrzewamy z obu stron , pilnując by ser się nie przypalił .

Smacznego !
Krok 4 - Pełnoziarniste naleśniki muszkatołowo pieczarkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 13.07.2016 10:35
chętnie skosztuję
ben-ka 06.11.2015 09:16
Dałabym się namówić:)
rjustysia 16.06.2013 22:41
Bardzo lubię tak przygotowane naleśniki :)
eeee 23.06.2012 15:42
rewelacyjny przepis piekne zdjecia az chce sie je zjeść :)
Natasza Edyta 14.05.2012 20:36
Roztopione masło przypomina mi jeżyka z profilu ^^. A co do naleśników to pysznie napakowane i bardzo ładnie zawinięte.
caralajna 14.02.2012 16:53
wyglądają efektownie
malcik111 08.02.2012 09:23
robisz świetne zdjęcia:) koniecznie na weekend zrobię sobie takie:)
malcik111 08.02.2012 09:22
super!
owocówka 06.02.2012 16:58
ale fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak