Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa buraczkowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
kość 1
marchew 1
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
śmietana 1
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa buraczkowa

Gotujemy buraki na miękko. Ostudzamy je i tarkujemy. Na oddzielnym garnku gotujemy bulion z kości i z marchwią. Do smaku dodajemy tylko sól. Kiedy zagotuje się bulion: Odzielamy kawałki mięsa od kości i wrzucamy do wywaru, Dodajemy ziemniaki i do chwili ugotowania ziemniaków dalej gotujemy. Następnie dodajemy potarkowane buraki, śmietanę(uwaga,żeby się nie zważyła), kwasek cytrynowy. Smacznego! DO zupy burakowej nie dodaje się kostek rosołowych ani przypraw typu liść laurowy bo wtedy robi się smakiem podobna do barszczu czerwonego a babcia zawsze mnie uczyła,że to jest różnica.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

amanda 16.05.2012 13:40
pycha musi być bardzo smaczmna !!....:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak