Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka z karkówką i sosem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula biała 1 szt
sos pieczeniowy 1 opak
woda 3 szklanka
sól do smaku
pieprz
ziemniaki 0,7 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
mąka pszenna
karkówka 0,5 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka z karkówką i sosem

Przygotowujemy mięso do sosu: kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy przyprawą uniwersalną. Cebulę kroimy w piórka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (na rumiano). Usmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni, z tym samym tłuszczem, podsmażamy cebulę. Tym sposobem cebula odklei wszystkie smaki z patelni. Gdy cebula zarumieni się - przekładamy ją do garnka z mięsem. Garnek zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu na ok 1-1,5 godz. Sprawdzamy miękkość mięsa w międzyczasie. Do ugotowanego mięsa dodajemy 1 łyżkę sosu pieczeniowego (uprzednio rozrobionego w osobnej miseczce z małą odrobiną wody). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy kopytka: ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Ziemniaki rozgniatamy lub mielimy przez maszynkę. Wykładamy na blat. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (tyle, żeby ciasto się nie kleiło). Wyrabiamy ciasto, stolnicę obsypujemy mąką - by ciasto się nie kleiło do blatu. Formujemy długie paski i robimy kopytka (o długości ok 3-5 cm). Kopytka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Wyciągać gdy wypłyną. Wyciągać na talerz, polać sosem i jeść.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 02.06.2012 10:05
aż ślinka cieknie :-)
Rafał10 04.04.2012 14:20
uwielbiam kopytka i karkówkę. Danie klasyczne, no i oczywiście niezapomniana kapusta kiszona PYCHA !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak