Sposób przygotowania

Przygotowujemy mięso do sosu: kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm, doprawiamy przyprawą uniwersalną. Cebulę kroimy w piórka. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron (na rumiano). Usmażone mięso przekładamy do garnka. Na tej samej patelni, z tym samym tłuszczem, podsmażamy cebulę. Tym sposobem cebula odklei wszystkie smaki z patelni. Gdy cebula zarumieni się - przekładamy ją do garnka z mięsem. Garnek zalewamy wodą i zostawiamy na małym ogniu na ok 1-1,5 godz. Sprawdzamy miękkość mięsa w międzyczasie. Do ugotowanego mięsa dodajemy 1 łyżkę sosu pieczeniowego (uprzednio rozrobionego w osobnej miseczce z małą odrobiną wody). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Robimy kopytka: ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Ziemniaki rozgniatamy lub mielimy przez maszynkę. Wykładamy na blat. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną (tyle, żeby ciasto się nie kleiło). Wyrabiamy ciasto, stolnicę obsypujemy mąką - by ciasto się nie kleiło do blatu. Formujemy długie paski i robimy kopytka (o długości ok 3-5 cm). Kopytka wrzucać na wrzącą, osoloną wodę. Wyciągać gdy wypłyną. Wyciągać na talerz, polać sosem i jeść.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    uwielbiam kopytka i karkówkę. Danie klasyczne, no i oczywiście niezapomniana kapusta kiszona PYCHA !
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    aż ślinka cieknie :-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !