Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb mieszany

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka graham 100 g typ 1850
mąka pszenna 200 g
płatki kukurydziane 100 g
pestki dyni 50 g
prażony solony słonecznik 50 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
drożdże 30 g
woda letnia 250 ml
olej z bazylią 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb mieszany

Drożdże rozrobić z cukrem, powinna być płynna konsystencja.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik ( trochę zostawić do posypania góry chleba ).
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej ( proponuję użyć foremki wąskiej, ja użyłam szerokiej i chleb jest jak dla mnie trochę za niski ).
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Taki chleb najlepiej smakuje jeszcze ciepły z samym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 07.02.2012 10:08
wspaniały chleb bardzo apetyczny
Ewa104 06.02.2012 19:59
Z płatkami kukurydzianymi nie próbowałam.
Anna133 06.02.2012 17:25
kiedyś robiłam na zakwasie i mi nie wyrastał , musze spróbowac na drozdzach :)
Dorota57 06.02.2012 15:02
Od tego chlebka zaczęła się nasza znajomość...jest pyszny:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak