Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krewetki z rukolą, czosnkiem i świeżą pietruszką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki duże 1 kg
czosnek 4 ząbki
rukola 1 opak
przecier pomidorowy 1 łyżka
pietruszka 1 szt
cytryny 1 szt
masło 1 łyżka
olej do smażenia
sól do smaku
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Krewetki z rukolą, czosnkiem i świeżą pietruszką

Krewetki przygotowujemy do gotowania: jeżeli są mrożone - odmrażamy je, jeżeli kupiliśmy surowe -zdejmujemy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy (tą czarną nitkę przechodzącą przez całą krewetkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i lekko smażymy. Dodajemy kostkę rosołową i chwilę czekamy aby się rozpuściła. Na patelnię wrzucamy krewetki - jeżeli były surowe, smażymy do momentu aż się zaróżowią; jeżeli były ugotowane wcześniej - smażymy dosłownie parę minut. Należy pamiętać, że im dłużej smażymy krewetki, tym stają się one bardziej gumowe. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (mogą to być świeże pomidory). Chwilę gotujemy. Na koniec dokładamy 1 łyżkę masła i solimy. W ten sposób powstał nam przepyszny sosik - w którym można maczać chociażby chleb... Obficie posypujemy pietruszką.
Na talerz wykładamy rukolę a na wierzch krewetki... Serwować z pieczywem czosnkowym i koniecznie skropić cytryną. Wcinać jak najszybciej. Uwaga! Dozwolone oblizywanie palców!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 14.06.2012 16:49
to coś dla mnie!
Rafał10 19.04.2012 21:50
czosnek i krewetki czego chcieć więcej :) PYCHOTA !!!
Agnieszka170
Agnieszka170 07.02.2012 21:37
jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak