Sposób przygotowania

Krewetki przygotowujemy do gotowania: jeżeli są mrożone - odmrażamy je, jeżeli kupiliśmy surowe -zdejmujemy pancerz i usuwamy przewód pokarmowy (tą czarną nitkę przechodzącą przez całą krewetkę). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i lekko smażymy. Dodajemy kostkę rosołową i chwilę czekamy aby się rozpuściła. Na patelnię wrzucamy krewetki - jeżeli były surowe, smażymy do momentu aż się zaróżowią; jeżeli były ugotowane wcześniej - smażymy dosłownie parę minut. Należy pamiętać, że im dłużej smażymy krewetki, tym stają się one bardziej gumowe. Dodajemy 1 łyżkę koncentratu pomidorowego (mogą to być świeże pomidory). Chwilę gotujemy. Na koniec dokładamy 1 łyżkę masła i solimy. W ten sposób powstał nam przepyszny sosik - w którym można maczać chociażby chleb... Obficie posypujemy pietruszką.
Na talerz wykładamy rukolę a na wierzch krewetki... Serwować z pieczywem czosnkowym i koniecznie skropić cytryną. Wcinać jak najszybciej. Uwaga! Dozwolone oblizywanie palców!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    jest super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    czosnek i krewetki czego chcieć więcej :) PYCHOTA !!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    to coś dla mnie!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !