Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka kaszubska

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieprz 1 łyżeczka
rodzynki 2 łyżka
cebula 4 sztuk
woda 4 łyżki
sól do smaku
pieprz
ocet 10 % 1 szklanka
woda 2 szklanka
cukier 1 łyżka
pieprz ziarnisty 4 ziarenka
ziele angielskie 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
matijasy 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka kaszubska

Kroki postępowania

1
Śledzie namoczyć w wodzie zmieniając ja około 2-3 razy. Przygotować zalewę. Wodę zagotować z cukrem, pieprzem, zielem oraz liściem laurowym na koniec dodać ocet. Zalać tym śledzie i odstawi na kilka godzin. Następnie śledzie wyjąc z zalewy osuszyć i posypać pieprzem i papryką.
Krok 1 - Sałatka kaszubska foto
2
Rodzynki zalać wrzątkiem odstawić na 15 minut, następnie odsączyć. Cebulę pokroić w pół plastry, zeszklić na oleju, dodać do niej koncentrat, wodę i rodzynki (opcjonalnie można dodać chilli i zioła prowansalskie), Przyprawić solą i pieprzem. Dusic pod przykryciem kilka minut.
Krok 2 - Sałatka kaszubska foto
3
Śledzie pokroić w paski, Połączyć z cebulą i delikatnie wymieszać. Przechowywać zalane olejem.
Krok 3 - Sałatka kaszubska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 11.09.2012 11:20
Pyszna sałatka.
kate.500 27.04.2012 08:30
pycha
cooleczka 06.02.2012 18:02
z chęcią bym spróbowała, bo nigdy nie jadłam typowo kaszubskich dań
owocówka 06.02.2012 16:58
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak