Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka czekoladowo – kokosowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 30 dag
margaryna 15 dag
cukier puder 4 łyżki
jajko 1 szt.
żółtko jajek 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa kokosowo- orzechowa:
cukier 6 łyżek
wiórka kokosowe 200 g
woda 5 łyżek
margaryna 15 dag
marmolada smak dowolny 5 łyżek
Polewa:
czekolada mleczna 200 g
orzechy włoskie 200 mielone
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka czekoladowo – kokosowe

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na blat, wbić jajko i żółtko. Dodać cukier, cukier waniliowy i zimną KASIĘ . Posiekać nożem, szybko zagnieść. Uformować kulę włożyć na 30 min. do lodówki.
Margarynę rozpuścić i zagotować z cukrem, 5 łyżkami wody. Dodać orzechy i wiórki kokosowe, ostudzić.
Ciasto rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po nakłuwać widelcem, posmarować marmoladą i masą. Piec w temp. 180°C, przez 30-40 minut.
Pokroić na kwadraty, a następnie na trójkąty. Zanurzyć ciasteczka jednym bokiem w rozpuszczonej czekoladzie.
Rada: Polecam mielone orzechy laskowe bez skórki, ja dostałam ze skórką dlatego masa wyszła ciemniejsza.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 07.04.2013 08:24
dla tych którzy lubią wiórka kokosowe
ZEWA 11.03.2012 20:02
bardzo fajne
jozefinach 22.02.2012 11:17
Pychotka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak