Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z nerek króliczych z estragonem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 20 dag
Liść laurowy suszony Prymat 4
wywar warzywny 300 ml
cebula 2
mąka pszenna 1 łyżka
estragon 1 łyżeczka
nerki 500 (królicze)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z nerek króliczych z estragonem

Kroki postępowania

1
Nerki królicze obieram z tłustych błonek.
Krok 1 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
2
Boczek kroję w plastry. Na suchej patelni wytapiam tłuszcz z boczku rumieniąc go. Następnie boczek kroję w paski i odstawiam na bok.
Krok 2 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
3
Na pozostałym tłuszcz (w razie potrzeby można dodać jeszcze smalcu) wrzucam nerki. Obsmażam z każdej strony.
Krok 3 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
4
Wrzucam je do gotującego się wywaru warzywnego. Przyprawiam solą oraz liściem laurowym. Rozpoczynam gotowanie, które trwa około 70 minut.
Krok 4 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
5
Na pozostałym ze smażenia nerek tłuszczu rumienię cebulę pokrojoną w kostkę. Usmażoną również dodaję do gotujących się nerek.
Krok 5 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
6
Na ostatnie 10 – 15 minut gotowania wsypuję estragon i dorzucam pokrojony boczek. Sos jeśli będzie zbyt rzadki zagęszczam odrobiną mąki pszennej.
Krok 6 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto
7
Podawać z bagietką z masłem czosnkowym. Smacznego.
Krok 7 - Gulasz z nerek króliczych z estragonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.09.2012 16:45
ja serc nie jadam a co dopiero nerki blee.
misia53 30.09.2012 16:39
jestem zaskoczona
IZABELA29 30.09.2012 16:11
oj ja bym ich nie zjadła.
ben-ka 30.09.2012 10:42
hm...królicze nerki?oj nie wiem czy bym królika zjadła,kojarzy mi się ze zwierzątkiem puchatym,takim do zabawy:)
jeanette_v 05.05.2012 21:02
Przepyszne.
anna186 06.02.2012 17:21
pycha
MAR3STA 06.02.2012 10:39
a mnie wcale nie dziwi i chętnie piszę się na skosztowanie;)
BernadettaP 06.02.2012 07:30
zadziwiające danie...
Sroczka 05.02.2012 20:33
ciekawa potrawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak