Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na hiszpańskiej kiełbasce

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1
kiełbaski hiszpańskie 5
żur 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 3
jajko ugotowane na twardo
boczek wędzony 20 dag
ziemniaki 3
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na hiszpańskiej kiełbasce

Kroki postępowania

1
Włoszczyznę zalewam zimną wodą. Wrzucam pokrojone warzywa, solę do smaku i rozpoczynam garowanie przygotowując wywar warzywny. Ten krok można pominąć i rozpocząć do kostek rosołowych rozpuszczonych w wodzie. Następnie do wody wrzucam surowe (lub lekko wędzone) kiełbaski (ja użyłem pikantnych kiełbasek hiszpańskich). Zagotowuję.
Krok 1 - Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce foto
2
Dodaję liść laurowy oraz ziele angielskie wraz z pieprzem ziarnistym. Wrzucam również pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję 10-15 minut.
Krok 2 - Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce foto
3
Po tym czasie wlewam żur. Nie przerywam gotowania na malutkim ogniu. Boczek kroję w paski i prażę na patelni wytapiając tłuszcz. Dodaję do zupy. Ugotowane kiełbaski wyławiam, kroję w plasterki i wrzucam ponownie do zupy. Po 10 minutach gotowania zupy z żurem zupa jest gotowa.
Krok 3 - Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce foto
4
Podaję z połówkami jaj ugotowanymi na twardo. Smacznego.
Krok 4 - Żurek  na hiszpańskiej kiełbasce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mirka-Ludomila 04.12.2012 10:49
bardzo apetyczny
Grażyna13 21.11.2012 13:26
Smakowita wersja żurku :)
edyta44 13.03.2012 18:02
pycha
anna186 06.02.2012 17:21
smaczne
MAR3STA 06.02.2012 10:40
smaczny
BernadettaP 06.02.2012 07:31
Bardzo lubię żurek :)
Sroczka 05.02.2012 20:34
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak