Sposób przygotowania

Ciasto:
Do rondelka dać margarynę i roztopić, dodać cukry. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia nim się zagotuje. Dodać kakao i ponownie dać na ogień i mieszać do momentu powstania jednolitej masy. Odlać trochę do szklanki, a do większej części dodać wodę i cały czas ucierając mikserem dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek i wmieszać ją do ciasta. Ciasto przelać do formy wysmarowanej margaryną i piec w 180 st przez ok 50 min. Po upieczeniu wyjąć ostudzić. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na pół.
KREM:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę przygotowaną jak podano na opakowaniu. Wstawić do lodówki na 15 min. Wymieszać ze sobą składniki na poncz, posmarować jedną połowę ciasta. Na to dać krem i przełożyć drugą połową ciasta. Ponownie wysmarować ponczem. Odlaną wcześniej polewę podgrzać, aby była dobrze leista. Wysmarować jeszcze ciepłą wierzch placka. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem każdy kawałem udekorować kleksami bitej śmietany w sprayu lub przygotowanej ze śnieżki.

Komentarze

  • 4
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    w składnikach śmietana powinna być 36%!!!
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Uwelbiam wz.
  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    z chęcią bym się skusiła na kawałek :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    wspaniała
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ale ładne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia20

    też taką robiłąm jest pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    mniam mniam;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !