Sposób przygotowania

Rugelach to tradycyjne ciasteczka kuchni żydowskiej, podawane podczas Chanuki

CIASTO: ser biały zmielić, dodać miękkie masło i utrzeć. Następnie dodać jajko, sól i 3/4 mąki - zagnieść ciasto - powinno być miękkie, plastyczne jak...plastelina i nie kleić się do rąk, jeśli trzeba dosypać resztę mąki (jej ilość zależy od wielkości jaja i wilgotności sera). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 12 godzin, najlepiej na noc.
NADZIENIE: orzechy posiekać, rodzynki i morele też. Cukier wymieszać z cynamonem. Masło roztopić, przestudzić - wydaje się go dużo, ale tyle ma być.
WYKONANIE: ciasto podzielić na 6 części, z każdej uformować kulkę. Każdą rozwałkować, podsypując lekko mąką, na placek o średnicy m/w 15 cm. Placek posmarować 4 łyżeczkami rozpuszczonego masła, posypać orzechami i owocami a następnie posypać równomiernie 4 czubatymi łyżeczkami cukru z cynamonem. Każdy placek pokroić na 6 trójkątów a te zwinąć delikatnie od szerszego brzegu do środka. Ciastka ułożyć luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki+2 arkusze papieru). Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać odrobiną cukru. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż ładnie się zezłocą, ale trzeba pilnować żeby się nie przypaliły! Blaszkę z upieczonymi ciastkami wyjąć, wstawić drugą. Kiedy wystygną można jeść.

Polecam bo są na prawdę pyszne!

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Przepis godny polecenia:)
  • 2
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Smakowitości!
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mam już zamówienie na Święta na większą ilość bo bardzo smakowały rodzince
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Pycha!
  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    całkiem ciekawe :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    super!
  • 0
    original
    Opublikowano

    satysfakcjakuchenna

    Rewelacja, nie wiem czy sobie z tym przepisem poradzę ale cchciałabym wyczarować takie cuda
  • 0
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawe i nieszablonowe!
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    wolałabym być Żydem, nawet popapranym, niż głupim Anonimem

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !