Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekka sałatka z brokuła z czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuły 2 szt
ser mozzarella 1 op
czosnek 4 ząbki
słonecznik łuskany 4 łyżki
jogurt grecki 1 op
sól do smaku
pieprz do smaku
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Lekka sałatka z brokuła z czosnkiem

Brokuły podzielić na różyczki, zblanszować, ostudzić.
Czosnek obrać, pokroić w cieniutkie plasterki. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, zdjąć. Na gorącą patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić plasterki czosnku i krótko podsmażyć aż zmienią kolor. Uważać żeby nie przypalić bo czosnek zgorzknieje.
Mozzarellę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z brokułami i ziarnami słonecznika.
Jogurt doprawić solą i pieprzem, wrzucić podsmażony czosnek z tłuszczem na którym się smażył, wymieszać. Zalać brokuły, wymieszać delikatnie i odstawić do lodówki na godzinkę żeby smaki się "przegryzły".

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jozefinach 12.02.2012 09:56
Lubię takie połączenia.
caralajna 07.02.2012 09:36
to jest świetny przepis, można też podgrzać w piekarniku jeśli jest z mozzarella, podoba mi się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak