Sposób przygotowania

Suszone grzyby opłukujemy, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy. Po ok. 30 min. grzyby gotujemy, odcedzamy, kroimy w paseczki i wrzucamy z powrotem do wywaru. Seler obieramy, kroimy, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Dodajemy lubczyk i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie wszystko miksujemy i możemy przetrzeć przez sito ale nie koniecznie. Bulion z selerem łączymy z wywarem grzybowym, zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietaną zmiksowaną z żółtkiem. Nie zagotowujemy.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    paulina2157

    lubię takie grzybowe zupy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !