Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

calzone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
mąka 3 szklanki
oliwa 10 łyżek
cukier 1 łyżka
sól 1 szczypta
majonez 6 łyżek
ketchup 5 łyżek
ser żółty 150 g
mozarella tarta 100 g
salami 200 g
cebula 1-2 sztuki
papryka marynowana 3-4 kawałki

Przepis i sposób przygotowania na: calzone

do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże , zostawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy mąkę, oliwę, sól i zagniatamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, w razie potrzeby podsypujemy mąką, znowu zostawiamy do wyrośnięcia.
ser trzemy na tarce, mieszamy z mozarellą, salami kroimy w plastry a następnie w kostkę, cebulę kroimy w półplasterki, solimy, zalewamy łyżką oliwy, paprykę kroimy w kostkę
z ciasta formujemy okrągłe placuszki, smarujemy sosem majonezowo-ketchupowym, posypujemy serem, calami, papryką, cebulą i składamy a następnie dokładnie sklejamy brzegi.
pieczemy 20 minut w temperaturze 180*

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcinek 24.02.2012 10:14
Super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak