Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makownik drożdżowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 6 dkg
masło 25 dkg
cukier 1,5 szklanka
żółtko jajek 5 szt
jajko 1 szt
śmietana 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Makownik drożdżowy

Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Białka ubić i dodać do maku. Mak: dwie gotowe puszki masy makowej zmieszać z pianą z białek.
Ciasto odstawiamy by wyrosło. Rozwałkowujemy je na prostokąt, dodajemy mak na niego i zawijamy roladę. Wkładamy do piekarnika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 14.07.2012 08:42
pycha
IZABELA29 28.07.2010 15:27
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak