Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowo-serowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
żółtko jajek 2 szt
mleko 0,5 szkl
masło 50 g
cukier 50 g
mąka 200 g
twaróg 400 g
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
masło 100 g
jajko 3 szt
mak 300 g
cukier 200 g
kakao 1 łyżka
mleko 1 szkl
białko 4 szt
drożdże suche 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: Makowo-serowe

CIASTO
Do miski wsypać suszone drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, połową mleka i 3 łyżkami mąki, rozetrzeć. Gdy wyrosną dodać mąkę i utarte z cukrem żółtka i resztą mleka, wyrobić, połączyć z roztopionym masłem,ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.
MASA MAKOWA:
Do rondla wlać mleko, dodać mak, gotować 15 minut, odcedzić, 2 razy zemleć, wymieszać z cukrem, kakao, pianą z białek. Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe.
MASA SEROWA
Żółtka utrzeć z cukrem, ser zemleć, utrzeć z masłem, połączyć, dodać mąkę i pianę, wyłożyć na masę makową. Piec 50 minut w 190 stop.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Elżbieta17 08.02.2012 10:10
pyszny deser:)
Dorota59 05.02.2012 13:08
uwielbiam to ciasto, jest pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak