Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muffinki drożdżowe z gruszką i cynamonową kruszonką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 400 g
mleko 125 ml
masło 50 g
cukier 2 łyżki
miód 2 łyżki
drożdże 25 g
gruszki 4 sztuki
mąka pszenna 50 g
mąka kukurydziana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier brązowy 50 g
masło 50 g
cynamon 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
płatki migadłowe wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: muffinki drożdżowe z gruszką i cynamonową kruszonką

Wszystkie składniki na kruszonkę (mąkę, pszenną, kukurydzianą, masło, cukier brązowy, waniliowy i cynamon)mieszamy w misce aż do roztarcia masła. kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku, wkładamy na chwilę do lodóeki

mleko podgrzewamy z masłem, miodem i cukrem, do letniego mleka dodajemy drożdże i zostawiamy do wyrośnięcia, następnie dodajemy jajko, drożdże i wyrabiamy, ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

formę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości, posypujemy płatkami migdałowymi, układamy sp kawałku gruszki i posypujemy kruszonką, pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 09.09.2015 00:31
smakowity wypiek
Justyna37 31.03.2012 16:03
mniam
marcinek 28.02.2012 11:04
Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak