Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek wykwintny

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso od szynki 0,5 kg
cebula 4 sztuki
kapusta 0.5 główki
liście kapusty całe do wyłożenia kociołka
ziemniaki małe 8-10 sztuk
pieczarki 30 dkg
przecier pomidorowy 5 łyzek
Bazylia suszona Prymat szczypta
sól, pieprz do smaku
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 3 ziarnka
kostka mięsna 1-2 sztuk
karkówka 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek wykwintny

Mięso kroimy w dość dużą kostkę, Pieczarki w paski, cebulę w piórka, Kapustę dość grubo szatkujemy. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. kociołek smarujemy olejem, dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty, na spód dajemy część mięsna, kapustę, cebulę ziemniaki i pieczarki i kolejna warstwa na wierzchu powinna być kapusta wrzucamy wszystkie zioła i przyprawy oraz kostkę mięsna zamykamy i ustawiamy nad paleniskiem. Co jakiś czas zaglądamy i ewentualnie delikatnie mieszamy. Na koniec kiedy mięso będzie miękkie dodajemy przecier i ewentualnie sól i pieprz do smaku. Gorące nakładamy na talerze i konsumujemy najlepiej popijając zimnym piwkiem. Jeżeli ktoś nie ma kociołka żeliwnego można użyć starego metalowego garnka

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak