Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz wigilijny z pierożkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki czerwone 1 kg
cebula 1 szt
seler kawałek
grzyby suszone 5 szt
ziele angielskie
majeranek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do samku
ocet winny
Farsz:
grzyby suszone 50 g
cebula 1 szt
masło 1 łyżka
jajko 1 szt
topiony ser ze szczypiorkiem 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz wigilijny z pierożkami

Ciasto na pierożki:
1 jajko
2 szklanki mąki
szczypta soli
woda gorąca

Barszcz czerwony:
Grzyby, obrany seler, cebulę,majeranek liść laurowy i ziele angielskie zalewamy wodą i gotujemy 10 minut. Buraki obieramy, kroimy w paseczki,dodajemy do wywaru i gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym. Odstawiamy na 3 godziny, przecedzamy. Podawać z pierożkami.

Ciasto: z mąki, jajka, soli i odrobiny gorącej wody zagniatamy ciasto.Następnie wałkujemy i za pomocą literatki wykrawamy kółka, nakładamy farsz i formujemy pierożki.

Farsz: Grzyby moczymy,odsączamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy,siekamy i zeszklimy na maśle, dodajemy grzyby i podsmażamy na maśle, ostudzić. Dodajemy jajko,ser,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gotujemy w posolonej wodzie 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 10.01.2014 16:09
Pyszne danie!!!
Cranberry 04.05.2013 16:54
UWIELBIAM :)
artur7 09.04.2013 20:51
barszczyk moge pic caly czas
cukiereczek 07.04.2013 08:24
Polecam ten przepis na świata
Aneta41 19.04.2012 16:28
bardzo lubię
tomek18 21.03.2012 07:22
pyszna zupka
agnieszka214 20.03.2012 09:13
uwielbiam
aga130982 26.02.2012 09:03
uwielbiam pycha
ZEWA 06.02.2012 20:25
barszczyk czerwony mogłabym mieć codziennie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak