Sposób przygotowania

Mak sparzamy wrzątkiem studzimy i trzy razy przepuszczamy przez maszynkę a następnie mieszamy z cukrem i stopionym masłem.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną mąki i mieszamy z 50 ml ciepłego mleka następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.Resztę mąki mieszamy z solą ,dodajemy pozostały cukier i resztę ciepłego mleka ,masło,jajka oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.Przykrywamy je znowu i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.Gdy wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz dzielimy na części każdą wałkujemy i wycinamy kwadraty 10 na 10 i na każdy kładziemy porcję nadzienia makowego i dwie połówki śliwki,rogi zawijamy i zlepiamy i smarujemy jajkiem.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !