Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

koperty z makowym nadzieniem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dkg
masło 20 dkg
drożdże 2 dkg
mleko 150 ml
cukier 12 dkg
sól szczypta
jajko 2 szt
Nadzienie:
mak 20 dkg
cukier 5 łyżek
masło 2 łyżki
mleko 100 ml
śliwki węgierki 30 dkg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: koperty z makowym nadzieniem

Mak sparzamy wrzątkiem studzimy i trzy razy przepuszczamy przez maszynkę a następnie mieszamy z cukrem i stopionym masłem.Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odrobiną mąki i mieszamy z 50 ml ciepłego mleka następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w jakieś ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.Resztę mąki mieszamy z solą ,dodajemy pozostały cukier i resztę ciepłego mleka ,masło,jajka oraz rozczyn i wyrabiamy ciasto.Przykrywamy je znowu i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.Gdy wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz dzielimy na części każdą wałkujemy i wycinamy kwadraty 10 na 10 i na każdy kładziemy porcję nadzienia makowego i dwie połówki śliwki,rogi zawijamy i zlepiamy i smarujemy jajkiem.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 09.07.2012 13:51
fajne
Anna152 24.03.2012 07:58
swietne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak