Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

masło orzechowe (99,8% orzechowy bez sztucznych konserwantów)

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzeszki ziemne 250 gram
miód 1 łyżka
sok z cytryny opcjonalnie
oliwa 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: masło orzechowe (99,8% orzechowy bez sztucznych konserwantów)

Orzeszki muszą być typu 'light' bez soli i oleju. Z 250 gram orzeszków wychodzi pełny słoiczek po musztardzie 200gram. Orzeszki zmieliłam dokładnie na gładką masę z 2 łyżkami oliwy. Zajęło mi to 5 minut. Na końcu dodałam szczyptę soli, łyżkę miodu i łyżeczkę soku z cytryny dla ożywieniu smaku. Konsystencja i smak jest lepszy niż kupnego masła orzechowego. Polecam. (dobry 'food processor' jest niezbędny)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 21.02.2014 08:03
muszę zrobić
Krystyna32 11.10.2013 08:48
domowe najlepsze
pajbek 28.04.2013 10:35
Muszę wypróbować :-)
mirosława4 01.04.2013 15:28
takie domowe jest najlepsze świetny pomysł na przyrządzenie czegoś zdrowego swym pociechom :)
MagdaXXX 17.03.2013 11:21
masło orzechowe hm musi być pyszne
Ada-Gaba 06.03.2013 07:40
domowe najlepsze
IZABELA29 27.12.2012 15:50
pyszne
ben-ka 26.12.2012 15:11
świetny przepis,warty wypróbowania.
Wafelek2601 29.11.2012 09:15
Bardzo dobre
IZABELA29 28.10.2012 13:25
warto zrobić swoje domowe masełko orzechowe... choć przyznam się szczerze ,że idę na łatwiznę i je kupuję .:(
anemon 25.10.2012 12:46
Kolejny świetny przepis z typu "zrób to sam", chętnie wypróbuję.
RenataZ-et 03.09.2012 09:10
wow!! ale super :)
gacopierz23 31.08.2012 20:19
uciecha dla dzieci
Anio?eczek 25.07.2012 09:12
aż sama zrobię:)
eeee 09.07.2012 22:12
jutro kupuje orzeszki i robię :D azz mi ślinka leci yhhh
Dorian 06.07.2012 08:40
domowe najlepsze
bartek8585 10.06.2012 14:22
.świetny przepis:)))))))))
jozefinach 21.05.2012 10:13
Świetny przepis.
Ewelina38 17.04.2012 22:15
jestem pod wrażeniem,: świetny przepis, a domowe najlepsze :)
caralajna 12.04.2012 19:09
hm, szczerze mówiąc nie wiem.. w lodówce pewnie długo.. u mnie szybko znika ;)
Cynowa_Beata 12.04.2012 15:43
Nie ma to jak domowa wersja, uwielbiam masło orzechowe. a jak jeszcze samemu nałupać orzeszków to wychodzi super tanio :) Jak długo można je przechowywać ?
MAR3STA 17.03.2012 18:10
fajne
senninha 08.03.2012 09:25
super wygląda :)
Anna152 02.03.2012 12:09
fajne
Iwusia 25.02.2012 22:24
ale wspaniałe , no i domowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak