Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i ogrzać. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn. Rodzynki opłukać i wysuszyć w ściereczce, migdały sparzyć, obrać i drobno pokrajać. Zagotować śmietankę i starannie wymieszać z trzecią częścią mąki, rozcierając grudki. Żółtka utrzeć z cukrem, odrobiną soli i rozdrobnioną wanilią. Do mąki połączonej ze śmietanką dodać drożdże i wymieszać, a gdy podrośnie - wlać żółtka i wyrabiać długo i starannie ciasto, dodając na końcu stopione masło. Wówczas wsypać rodzynki oraz migdały i pozostawić do wyrośnięcia. Formy wysmarować masłem i nakładać wyrośnięte ciasto do połowy ich wysokości, a po powtórnym wyrośnięciu upiec ok. 45 minut przez 175 stopni C.

Komentarze

  • 0
    beztytulu
    Opublikowano

    marzenciak1985

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Justyna87

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszna drożdżówa..
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    świetny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    pyszna na pewno
  • 0
    original
    Opublikowano

    Betka

    rewelacja;))
  • 2
    original
    Opublikowano

    jola1508

    trzeba wypróbować tą doskonałość :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    chętnie wypróbuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Marta1986

    pychotka
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    Skoro tak doskonały to trzebab ygo było wyprobowac
  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !