Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karpatka pyszna

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
woda 1 szklanka
mąka 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: karpatka pyszna

Skłądniki to przepis na ciasto. Margarynę gotujemy z 1 szklanką wody, wsypujemy 1 szklankę mąki i ucieramy prez chwilę na ogniu. Potem ucieramy dalej aż do ostygnięcia. Gdy jest zimne dodajemy po 1 jajku i dokładnie ucieramy. Na końcu dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, dzielimy na dwie części , pieczemy na pergaminie w gorącym piekarniku.
Masa: gotujemy krem z 0,5 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniacanej, zółtko i cukier waniliowy. Rozmieszać wszystko oprócz żółtka w małej ilości mleka. Wlać do wrzącego. dobrze wszystko wymieszać i ostudzić. ! kostkę amsła utrzeć z 1 szklanką cukru pudru zółtko i zimny krem, wszystko wymieszać. Nałożyć na ciasto i przykryć drugim ciastem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 08.12.2010 00:07
pycha
kubalo 26.08.2010 07:46
uwiuelbiam
Kate131 26.08.2010 07:30
juz dawno nie robilam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak