Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Carpaccio z gruszki i szynki parmeńskiej

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

gruszka 1 sztuka
szynka parmeńska 3-4 plastry
ser pleśniowy niebieski 4-5 płatków
oliwki zielone 6-8 sztuk
migdały 1 łyżeczka
ocet winny 1 łyżka
miód 1/3 łyżeczki
oliwa 3 łyżki
kapary 8-10 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Carpaccio z gruszki i szynki parmeńskiej

Migdały (lub orzechy włoskie) siekamy drobno i lekko prażymy.
Robimy sos miodowy (vinegret) mieszamy ocet, oliwę z oliwek i miód do uzyskania jednolitej, mętnej konsystencji, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.

Gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na pół a potem kroimy na cienkie plasterki, usuwając gniazdo nasienne. Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki, mniej więcej takie same jak pokrojona gruszka. Ser pleśniowy niebieski także kroimy w cieniutkie plasterki (tak ok. 4-5 płatków z najszerszej końcówki z trójkąta sera) i te plastry dzielimy na 2-3 części (sera pleśniowego nie dajemy za dużo, bo będzie za słone, chyba że szynka jest mało słona). Następnie wszystko układamy na dwóch talerzach śniadaniowych przekładając sobą nawzajem: gruszka, szynka, ser, gruszka, szynka, ser. Opruszamy posiekanymi migdałami, oliwki przekrawamy na pół i układamy na pokrojonych gruszkach i szynce oraz układamy kapary. Wszystko razem polewamy sosem vinegret i zostawiamy na jakieś 0,5 godziny zanim podamy na stół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sunnymood 29.04.2012 14:23
fajne
jeanette_v 26.03.2012 19:50
Super!.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak