Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Porka ze skwareczkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka 0,5 szkl
podgardle wędzone 1 mały kawałek
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Porka ze skwareczkami

Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą, dodać sól, gotować. W połowie gotowania do ziemniaków wsypać mąkę, gotować do rozgotowania ziemniaków. Podczas gotowania ziemniaków z mąką utworzy się kluch, nie mieszać. Ugotowane ziemniaki odcedzić do miski, wywaru ziemniaczanego nie wylewać. Tłuczkiem do ziemniaków dobrze ubić aby masa była lekko kleista. Gdyby była masa za gęsta, dolać trochę wywaru z ziemniaków, utłuc. Podgardle wędzone pokroić w kostkę, stopić na tłuszczu. Gotową porkę wyjmować na talerze, polać tłuszczem ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak