Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka dwuwarstwowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 6
migdały 1 garsc
masło 1 kostka
cukier 1 szklanka
kakao 3 lyzki
sól
proszek do pieczenia 1 lyzeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
margaryna do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Babka dwuwarstwowa

Masło oraz cukier ucieramy razem na gładką masę. Do tego wbijamy po kolei jajka i dalej ucieramy. Do tego dodajemy szczyptę soli, przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na dwie części. Migdały dokładnie mielimy. Jedną część ciasta mieszamy z kakao, a do drugiej części dodajemy zmielone wcześniej migdały. Każdą z tych części dobrze mieszamy. Formę do babki dokładnie smarujemy margaryną, a następnie posypujemy całą powierzchnię bułką tartą. Do formy na babkę wlewamy ciasto kakaowe, a na to ciasto wlewamy ciasto wymieszane ze zmielonymi migdałami. Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 40- 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 05.02.2012 10:21
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak