Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryzowo brzoskwiniowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szklanka
skórka z cytryny 1 lyżka
jajko 2
mleko 2 szklanki
masło 1 lyzka
cukier 3 lyzki
margaryna do smarowania formy
ol
brzoskwinie w puszce 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryzowo brzoskwiniowa

Ryż wsypujemy do mleka i gotujemy do miękkości. Jajka oraz cukier ubijamy na gładką masę. Do tego dodajemy również masło oraz skórkę z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Wszystkie te składniki bardzo dokładnie mieszamy. Dobrze wymieszaną masę łączymy z ugotowanym ryżem. Brzoskwinie z puszki dokładnie odcedzamy, a w następnej kolejności pokroić w kostkę o średniej wielkości. Ugotowany ryż dzielimy na dwie części. Pokrojone brzoskwinie również dzielimy na dwie części. Naczynie żaroodporne smarujemy od środka bardzo dokładnie masłem, a w późniejszej kolejności nakładamy do niego warstwami : owoce, później ugotowany ryż z sosem, ponownie pokrojone brzoskwinie, a na koniec znowu ryż. Całość sadzamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 05.02.2012 10:22
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak