Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wolowina w sosie smietankowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina pieczeniowa 1 kg
masło 2 lyzki
mąka pszenna 1 lyzka
śmietana 1 szklanka
bazylia
cytryna 1
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wolowina w sosie smietankowym

Wołowinę bardzo dokładnie oczyszczamy, a następnie smarujemy dokładnie z każdej strony pieprzem oraz solą. Jedną cytrynę bardzo dokładnie myjemy, a później wyciskamy z niej sok. Oczyszczone mięso wkładamy do naczynia , a następnie pokrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. (mięso najlepiej odłożyć na jedną godzinę do lodówki). Mięso wołowe pieczeniowe podlewamy niewielką ilością wody, a w następnej kolejności smażymy na maśle, a później jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości. Pieczeń polewamy zrobionym sosem. SOS: Śmietanę bardzo dokładnie łączymy z mąką, a następnie zagotować. Sos doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą i dodajemy bazylię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.02.2012 16:40
mmmm, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak