Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka curry

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 10
cebula 1
rosół 1,5 szklanki
mąka pszenna 4 lyzki
seler 1/2
curry 2 lyzki
masło 2 lyzki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka curry

Jajka gotujemy na twardo. Wodę, w której gotujemy jajka solimy, ponieważ później lepiej ściąga się skorupki. Ugotowane jajka na twardo obieramy ze skorupki i przemywamy jeszcze wodą. Jajka kroimy na połówki. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas szczypania nie szczypała w oczy, a następnie pokroić w drobną kostkę. Seler obieramy, myjemy i również kroimy w drobną kostkę. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę oraz seler. W rondelku roztapiamy masło, a później dodajemy do niego mąkę i dobrze mieszamy. Do tego wlewamy rosół, a po chwili dodajemy również curry. Wszystkie składniki dobrze połączyć ze sobą. Przekrojone na pół jajka układamy na półmisku, a następnie polewamy zrobionym sosem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 06.02.2012 16:40
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak