Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grzybowe kotleciki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby 1/2 kg
jajko 2
cebule 2
sól
pieprz
bułka czerstwa 100 g
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowe kotleciki

Grzyby bardzo dokładnie myjemy. Dokładnie oczyszczone grzyby solimy, a następnie dusimy przez chwilę w własnym soku. Czerstwą bułkę moczmy w wodzie i pozostawiamy ją tak na chwilę. Po chwili bułkę wyciągamy z wody i wyciskamy z niej wodę. Uduszone grzyby mielimy. Bułkę również mielimy razem z grzybami. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Do zmielonej wcześniej masy ( grzybów i bułki) dodajemy podsmażoną cebulę oraz wbijamy jajka. Do tego również dodajemy trochę bułki tartej ( tak żeby z masy dało się formować kotleciki) i doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy średniej wielkości grzybowe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 18.03.2012 13:43
super
gosia47-47 06.02.2012 16:40
bardzo fajne
SmacznaPyza 04.02.2012 14:05
jaki gatunek grzybów?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak