Sposób przygotowania

Grzyby bardzo dokładnie myjemy. Dokładnie oczyszczone grzyby solimy, a następnie dusimy przez chwilę w własnym soku. Czerstwą bułkę moczmy w wodzie i pozostawiamy ją tak na chwilę. Po chwili bułkę wyciągamy z wody i wyciskamy z niej wodę. Uduszone grzyby mielimy. Bułkę również mielimy razem z grzybami. Cebulę obieramy, myjemy pod ziemną wodą, żeby podczas krojenia nie szczypała w oczy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni, na rozgrzanym oleju. Do zmielonej wcześniej masy ( grzybów i bułki) dodajemy podsmażoną cebulę oraz wbijamy jajka. Do tego również dodajemy trochę bułki tartej ( tak żeby z masy dało się formować kotleciki) i doprawiamy do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy średniej wielkości grzybowe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z jednej i drugiej strony.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !