Sposób przygotowania

Zagotować litr wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę lub dwie bulionu grzybowego, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy.
Zakwas z butelki odlać do innego naczynia (oczywiście nie cały, ale on nadaje żurkowi kwaśny smak, więc lepiej nie dawać go za dużo. Lepiej dolać go na końcu, jeśli żurek będzie za mało kwaśny), a do mąki z dna dodać łyżeczkę mąki zwykłej, łyżkę śmietany, trochę mleka i wymieszać. Do dobrze wymieszanych składników dolać trochę zagotowanego bulionu, a później przelać to do garnka i zagotować. Przyprawić czosnkiem, solą i przyprawą w płynie. No i oczywiście dodać majeranku. Jeśli za kwaśne dolać mleka.
Do zupy można dodać też ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbaskę lub jajko.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    remprzem

    Robiłam dokładnie taki na święta i wyszedł rewelacyjnie - palce lizać
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Jak wyjdzie dobrze kwaskowy to palce lizać.
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dobry żurek nie jest zły
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    żurek w butelce to ;ipa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ulubiona zupa
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Najlepiej z białą kiełbaską
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    szajba2

    uwielbiam żurek ale własny
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ładnie wygląda, idealny na święta
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    tradycja;-)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !