Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

śmietana 18-procentowa 1 łyżka
mąka 1 łyżka
mleko 3 łyżki
Bulion grzybowy 2 kostki
żurek 1 butelka

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Zagotować litr wody. Do gotującej się wody wrzucić kostkę lub dwie bulionu grzybowego, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy.
Zakwas z butelki odlać do innego naczynia (oczywiście nie cały, ale on nadaje żurkowi kwaśny smak, więc lepiej nie dawać go za dużo. Lepiej dolać go na końcu, jeśli żurek będzie za mało kwaśny), a do mąki z dna dodać łyżeczkę mąki zwykłej, łyżkę śmietany, trochę mleka i wymieszać. Do dobrze wymieszanych składników dolać trochę zagotowanego bulionu, a później przelać to do garnka i zagotować. Przyprawić czosnkiem, solą i przyprawą w płynie. No i oczywiście dodać majeranku. Jeśli za kwaśne dolać mleka.
Do zupy można dodać też ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbaskę lub jajko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelina/bunia 20.07.2012 22:45
tradycja;-)
Adamorek 23.03.2012 23:01
ładnie wygląda, idealny na święta
szajba2 03.03.2011 14:59
uwielbiam żurek ale własny
Babciagramolka 07.01.2011 17:17
Najlepiej z białą kiełbaską
ziutula
ziutula 16.12.2010 15:56
ulubiona zupa
Barbara55 06.11.2010 16:00
żurek w butelce to ;ipa
rakow2
rakow2 01.11.2010 13:15
dobry żurek nie jest zły
MAŁGORZATA108 24.06.2010 12:16
Jak wyjdzie dobrze kwaskowy to palce lizać.
remprzem 21.04.2010 05:55
Robiłam dokładnie taki na święta i wyszedł rewelacyjnie - palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak