Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostry indyjski ryż

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż
kolendra 1 łyżeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżeczka
kardamon 5 ziarenek
kurkuma 1,5 łyżeczki
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
cebula 1 duża
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 szt
papryka 1 szt
groszek 1 puszka
olej 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ostry indyjski ryż

Ryż przepłukujemy zimną wodą, a następnie gotujemy, ale nie do całkowitej miękkości. Najlepiej nadaje się ryż basmati, który się nie klei.
W moździerzu rozbijamy wszystkie suche przyprawy (można użyć też już sproszkowane)
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy tak samo pokrojoną paprykę. Na sam koniec dodajemy papryczkę chilli i czosnek.
Dosypujemy wszystkie przyprawy, smażymy około minuty i dodajemy ryż i groszek. Wszystko razem dosmażamy i mieszamy. Ryż powinien dokładnie pokryć się kolorem kurkumy.

Można podawać sam, albo z mięsem. Możemy do niego dodac warzywa jakie chcemy (ja wybrałam paprykę i groszek)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 04.02.2012 21:36
a ja uwielbiam ryż z taką ilością pikantnych przypraw
treonina 04.02.2012 11:02
nie przepadam za ostrymi potrawami ale moi znajomi i owszem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak