Sposób przygotowania

Ryż przepłukujemy zimną wodą, a następnie gotujemy, ale nie do całkowitej miękkości. Najlepiej nadaje się ryż basmati, który się nie klei.
W moździerzu rozbijamy wszystkie suche przyprawy (można użyć też już sproszkowane)
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy tak samo pokrojoną paprykę. Na sam koniec dodajemy papryczkę chilli i czosnek.
Dosypujemy wszystkie przyprawy, smażymy około minuty i dodajemy ryż i groszek. Wszystko razem dosmażamy i mieszamy. Ryż powinien dokładnie pokryć się kolorem kurkumy.

Można podawać sam, albo z mięsem. Możemy do niego dodac warzywa jakie chcemy (ja wybrałam paprykę i groszek)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    nie przepadam za ostrymi potrawami ale moi znajomi i owszem :-)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    a ja uwielbiam ryż z taką ilością pikantnych przypraw

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !