Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
drożdże 5 dkg
mleko 0,5 szklanki
masło 15 dkg
jajko 2 szt
cukier 1 łyżka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Mąkę proszę przesiać przez sitko, dodać roztarte z cukrem i wymieszane z kilkoma łyżkami mleka drożdże, jajka, mleko i pół łyżeczki soli oraz stopione masło. Wyrobić ciasto ubijając drewnianą łyżką. Odstawić do wyrośnięcia, rozwałkować, nakładać dowolne nadzienie i zlepić. Upiec w piekarniku w temp. ok 180 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 27.02.2012 22:00
super
Magda60 27.02.2012 22:00
super
ajres 09.08.2011 18:29
smakowite
alaaa 16.08.2010 19:21
upiekłam ciasto wg przepisu z czerwoną porzeczką,szybko,łatwo i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak