Sposób przygotowania

Krok 1 / 5

Karpus gęsi dokładnie myjemy, zalewamy zimną wodą, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 2,5- 3 godziny. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do gotującego się korpusu wraz z umytymi liśćmi pora, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw. Korpus wyciągamy, a rosół możemy doprawić i podać z makaronem. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i odciskamy nadmiar wody. Ugotowane mięso oraz kapustę kiszoną mielimy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.


Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    ciekawe jak smakują ??
  • 1
    original
    Opublikowano

    BernadettaP

    sylwia/sytofala, nie przepadałam nigdy za pierogami z mięsem, ale te z gęsiną i kiszoną kapustą (nieco eksperymentalne :-P) bardzo mi smakowały ! Wszystko zależy bowiem od doprawienia farszu, a ja pierwszy raz robiłam pierogi z mięsem, bo wcześniej myślałam, że skoro nigdy nie jadłam dobrych, to pewnie własne też mi nie posmakują... Teraz zdanie zmieniłam :)
  • 2
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    moje ulubione :) u mnie mięsne pierogi są tylko z gęsiny:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Anna146

    ciekawe pierogi
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    świetny pomysł na wykorzystanie korpusu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !