Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka truskawkowo-śliwkowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

TRUSKAWKI MROŻONE 200 g
Śliwki z kompotu 200 g
Ciasto:
mąka pszenna 3 i 1/3 szkl
cukier 1/2 szkl
sól szczypta
margaryna 85 g
mleko 200 ml
jajko 2 szt
drożdże 15 g świeże
kruszonka
cukier 5 łyżek
margaryna 3 łyżki
mąka pszenna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka truskawkowo-śliwkowa

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników + rozpuszczone w mleku drożdze i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie. Następnie uformować ciasto w formie do pieczenia. Przykryć ręcznikiem i odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie truskawki lekko odmrozić, pokroić na mniejsze kawałki,a śliwki odsączyć i podzielić na mniejsze części. Na ciasto drożdżowe wyłożyć śliwki i truskawki. Posypać kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i połączyć ze sobą, aż powstaną małe kawałki). Piec w temperaturze 200 C, aż do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 20.10.2016 09:24
ja też czasami dzielę ciacho na części i robię z różnymi owocami, zwłaszcza kiedy każdy w domu chce z czymś innym ;)
anna186 23.02.2012 21:35
wyglada wspaniale
zuzanna_z 16.02.2012 12:41
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak