Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańskie sushi na bogato

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do sushi 1 szklanka
marchew 1 średnia
sałaty mieszane 2 garści
żółta papryka (świeża) 1/2 szt
papryka czerwona 1/2 szt
ogórek 1 średni
sól
ocet ryżowy 2-3 łyżki
wasabi
awokado
nori 4-5 płatów

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie sushi na bogato

Ryż dwukrotnie przelewamy zimną wodą, następnie zalewamy wodą do wysokości o około 1,5 cm przewyższającej poziom ryżu i gotujemy 20 minut co chwilę mieszając. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, płuczemy i kroimy w cienkie paski. Sałaty dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ugotowany ryż doprawiamy solą oraz octem winnym, studzimy. Pojedyncze płaty wodorostów kładziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ryż (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobinę wasabi (jeśli jest w proszku, należy je uprzednio zmieszać z wodą, aby powstała dosyć gęsta pasta) i układamy paski marchewki, obu papryk, ogórka, awokado oraz porozrywanej na mniejsze kawałki sałaty. Zwijamy rulon, który tniemy ostrym nożem na około 1-1,5 cm kawałki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 29.01.2016 21:59
Dobre na przyjęcie na bogato
MagdaXXX 18.03.2012 07:08
pierwsze słysze żeby dawć marchewkę do sushi
Wojt@s
Wojt@s 24.02.2012 15:10
extra
Jarlin 17.02.2012 21:48
świetne !
MAR3STA 05.02.2012 14:41
super!
pacpaw 04.02.2012 16:12
ja tylko smaruję 2/3 nori zaczynając od brzegu wraz z brzegiem :o)
BernadettaP 03.02.2012 21:22
Nie, brzegi pozostawiam suche, bo przy zwijaniu ryż się i tak rozsmarowuje na całej powierzchnii.
pacpaw 03.02.2012 21:14
ryż rozsmarowujesz na całej powierzchni nori?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak