Sposób przygotowania

Ciasto miodowe:
2 szkl. mąki,
1/2 kost. margaryny,
1/2 łyżki sody,
niepełna szkl. cukru,
2 łyżki miodu,
łyżka kakao,
2 żółtka.

Margarynę połączyć z cukrem, mąką, sodą, kakao i żółtkami. Dodać miód i zagnieść gładkie ciasto. Piec 20 min w 180 st.

Ciasto orzechowe:
5 białek,
20 dag posiekanych orzechów włoskich,
łyżka miodu,
łyżka mąki,
łyżka bułki tartej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szkl. cukru.

Białka ubić dodając cukier, mąkę z proszkiem i bułką tartą. Na koniec dodać miód i orzechy. Upiec w tej samej blasze.

Ciasto kokosowe:
5 białek
1/2 szkl. cukru,
20 dag wiórków kokosowych.

Białka ubić z cukrem, dodać wiórki. Ciasto wylać na ta samą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną tłuszczem. Piec 30 min.

Krem:
20 dag posiekanych orzechów włoskich,
szkl. pudru,
kost. margaryny.

Do mleka dodać orzechy i parzyć na wolnym ogniu do momentu wygotowania się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć z pudrem i, ucierając, stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową.

Dodatkowo:
puszka słodzonego mleka skondensowanego,
orzechy do posypania.

Na ciasto miodowe wyłożyć część kremu i przykryć ciastem kokosowym. Wyłożyć resztę kremu i położyć ciasto orzechowe. Mleko gotowac ok. 2 godz., następnie je przestudzić. Wierzch ciasta posypać orzechami i zalać karmelem. Smacznego:-)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczne ciasto
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kusza23

    Muszę je zrobić.
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajne ciasto :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    uwielbiam to ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !