Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe drożdżówki z serem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 0,5 kg
drożdże 20 dag
cukier 1,5 szklanki
masło 1/4 kostki
mleko 1 szklanka
jaja 2 szt
ser
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1,5 łyżki
żółtko jajek 1 szt
jajko 1 rozmącone
ser biały 0,5 (tłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe drożdżówki z serem

W miseczce zrobić zaczyn: drożdże wymieszać z odrobiną mleka i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać masło, cukier, sól - wymieszać lekko przestudzić. W tym czasie wymieszać mąkę z zaczynem. Dodać do mleka jaja i mąkę - wyrobić gładkie ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką przez około 1,5 godziny aż podwoi swoją objętość. W tym czasie zmielony ser wymieszać z cukrem pudrem, żółtkiem i cukrem waniliowym. Gdy ciasto wyrośnie rwać kawałki ciasta i formować kwadraty - na każdym układać porcję sera i sklejać brzegi (formując sakiewki). Można też zrobić okrągłe bułeczki - wtedy należy formować okrągłe placuszki, na środku każdego robić wgłębienie i nakładać ser; lub też bułeczki "zakręcone" - wtedy rozwałkowujemy ciasto w prostokąt, który smarujemy serem, zwijamy jak roladę i kroimy na plastry. Ciasto napełnione serem odstawiamy na ok. 20 minut. Smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni przez około 15-20 minut (aż się zarumienią).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 13.04.2012 11:22
mega apetyczne
romanrafal
romanrafal 31.03.2012 08:03
świetne
caralajna 11.02.2012 17:16
wyszły doskonałe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak